22 kwietnia 2025 r. w ramach programu Polskiego Dnia Ziemi na Światowej Wystawie EXPO 2025 w Osace Kansai odbędzie się konferencja naukowa organizowana przez SGGW. W jej programie znajdą się dwa panele dyskusyjne z udziałem naukowców z SGGW oraz partnerów z japońskich uczelni, podsumowująca dotychczasową współpracę oraz zaprezentowanie wyników prac. EXPO 2025 w Osace stanowi platformę do prezentacji polskich osiągnięć naukowych i innowacyjnych, które są kluczowe dla budowania przyszłego społeczeństwa, zgodnie z hasłem „Designing Future Society for Our Lives”.
11:00-11:15
Rozpoczęcie, Inogate, Osaka Station City, 3 Chome-2-123 Umeda, Kita Ward
Powitanie
dr hab. Marta Mendel, prof. SGGW, Prorektor ds. umiędzynarodowienia, I Zastępca Rektora
dr hab. Maria Mrówczyńska, prof. UZ, Podsekretarz stanu, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
dr Wojciech Karczewski, Dyrektor Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej
dr Bartłomiej Nowak, Przewodniczący Rady Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, przedstawiciel ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego i nauki
dr Łukasz Gołota, Zastępca dyrektora Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej
11:15-12:30
Debata 1, Inogate, Osaka Station City, 3 Chome-2-123 Umeda, Kita Ward
Innowacyjne technologie w ochronie zdrowia
Debata pt. „Innowacyjne technologie w ochronie zdrowia” będzie dotyczyć nowoczesnych rozwiązań technologicznych w sektorze ochrony zdrowia. W ramach panelu prof. Mohamed Kalaji z SGGW (Instytut Biologii) opowie o swojej współpracy z Japonią, skupiając się na wdrażaniu wyników badań i procesie komercjalizacji. Przedstawi m.in. przykład innowacyjnej półmaski antywirusowej wykonanej z mchów oraz zastosowanie lektyn, takich jak konkanawalina A, w produkcji naturalnych środków przeciwwirusowych. Tego rodzaju produkty mogą przyjmować formy cukierków, płynów do płukania gardła czy napojów. W debacie oprócz przedstawicieli SGGW wezmą udział także partnerzy z Japonii, w tym firma Green’s Green Ltd.
Paneliści:
- prof. Mohamed Kalaji, Instytut Biologii SGGW
- Dr. Seiya Sato, University of Pharmacy and Applied Life Sciences in Niigata
- Mr. Yasunarii Sato, President of Green’s Green Company, Niigata
Presentation_Innovative technologies in healthcare_debate prof. M.H.Kalaji
12:30-13:30
Inogate, Osaka Station City, 3 Chome-2-123 Umeda, Kita Ward
Working lunch. Sesja matchmakeingowa
13:30-15:00
Debata 2, Inogate, Osaka Station City, 3 Chome-2-123 Umeda, Kita Ward
Challenge for food loss and waste reduction with DX and AI application
Debata dotyczy modelowania zachowań konsumpcyjnych w kontekście polityki 3R (z ang. reduce, reuse, recycle – redukcja, ponowne wykorzystanie, recykling) i gospodarki obiegu zamkniętego w Polsce i Japonii. Koncentruje się na problematyce marnotrawstwa żywności, które jest jednym z kluczowych wyzwań współczesnego świata na różnych etapach łańcucha dostaw – od produkcji, przez transport, aż po sprzedaż i konsumpcję. W kontekście globalnych zmian klimatycznych, wzrastającej populacji oraz ograniczonych zasobów naturalnych, efektywne zarządzanie żywnością staje się niezbędne. Tematy, którymi zajmą się polscy i japońscy paneliści, obejmą skalę marnotrawstwa żywności w wymiarze globalnym, rolę technologii cyfrowych w monitorowaniu, analizowaniu i optymalizacji procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności, zastosowania AI, takie jak prognozowanie popytu, oraz refleksję nad przyszłością redukcji strat żywności.
Paneliści:
- prof. Magdalena Vaverková, Instytut Inżynierii Lądowej SGGW
- Makoto Tanaka (Director, Food Loss and Waste Reduction Promotion Office, Consumer Education Promotion Division, Consumer Affairs Agency, Government of JAPAN)
- Tomohiro Ishikawa
(Senior researcher, Division of Distribution, Point-of-sale and Environment, The Distribution Economics Institute of Japan) - Yasuhiro Matsui (Associate Professor, Faculty of Environmental, Life, Natural Science and Technology, Okayama University)
- Maja Sutkowska (Doctoral student, Faculty of Environmental, Life, Natural Science and Technology, Okayama University)
- Kazuya Kitao (Executive Officer, Sales Department Manager, Sinops Co. Ltd.)
- Norimasa Wada (Specialized Head, Distribution Market Strategy Department, Domestic Sales Division, Sato Co. Ltd.)
- Tatsuro Watanabe (Professor, Graduate school of Commercial Science, Senshu University)
Presentation_What Is Food Loss and Food Waste_ prof. M.Vaverkova
17:00 i 19:00
Warsztat 1, Pawilon Polski na EXPO
Rośliny jako źródło naturalnych substancji i produktów przeciwwirusowych oraz rola fotosyntezy w regulacji ich środowiska wzrostu
Warsztat prezentuje unikalną technologię monitorowania dobrostanu roślin, jak również odczytywania języka jakim się komunikują z otoczeniem, jak również ich zdolności do zwalczania ludzkich wirusów.
18:00 i 20:00
Warsztat 2, Pawilon Polski na EXPO
Kompostowanie metodą KIERO
Warsztaty zapoznają uczestników z metodą kompostowania „Kiero”, inspirowanym Japonią, prostym i skutecznym podejściem do zrównoważonego zarządzania odpadami. System „Kiero” wykorzystuje naturalne materiały, takie jak drewno i gleba, do rozkładu odpadów organicznych przy minimalnej konserwacji. Podczas warsztatu uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób odpady kuchenne są mieszane z glebą, przykrywane suchą ziemią w celu kontroli zapachów i pozostawiane do rozkładu przez pięć dni, zamieniając się w bogaty w składniki odżywczy kompost. Metoda ta, zakorzeniona w japońskich praktykach kompostowania, jest szczególnie odpowiednia dla środowisk miejskich i stanowi praktyczne rozwiązanie w zakresie ograniczania marnotrawstwa żywności, jednocześnie przyczyniając się do tworzenia cennego kompostu dla ogrodów i roślin.
Prelegenci
Wykładowca EXPO SGGW
prof. dr hab. Mohamed Hazem Kalaji
Specjalizacja: fizjologia/biologia roślin
Zakres badań: (w 2019-2021 był na liście najczęściej cytowanych naukowców na świecie)
- funkcjonowania, bioenergetyki oraz wydajności aparatu fotosyntetycznego roślin
- fotosynteza i wymiana gazowa roślin
- fluorescencja chlorofilu
- reakcji roślin na stresy abiotyczne i biotyczne
- mowa i inteligencja roślin
- biologiczne systemy sprzężenia zwrotnego
- zdalne monitorowanie ekosystemów
- opracowanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla rolnictwa, ogrodnictwa, leśnictwa i badań ekologicznych
Wykładowca EXPO SGGW
prof. dr hab. Magdalena Vaverková
Specjalizacja: inżynieria lądowa, geodezja i transport/ inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka
Profesor Magdalena D. Vaverková pracuje obecnie w Instytucie Inżynierii Lądowej SGGW. Jej praca naukowa koncentruje się na ochronie i rozwoju środowiska, w szczególności na wpływie produkcji i przetwarzania odpadów na środowisko. Jej główne zainteresowania badawcze obejmują gospodarkę odpadami, składowiska odpadów komunalnych, rekultywację i remediację terenów zdegradowanych, kompostowanie, biomonitoring, bioindykatory, polimery biodegradowalne, cele zrównoważonego rozwoju oraz ocenę wpływu działalności człowieka na środowisko.
Ponadto prof. Magdalena Vaverková jest zaangażowana w badania nad antropocenem, badając, w jaki sposób działalność człowieka zmieniła systemy ziemskie, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu praktyk gospodarki odpadami na ekosystemy i różnorodność biologiczną. Jej badania podkreślają znaczenie monitorowania zmian środowiskowych w celu zrozumienia zakresu wpływu człowieka na procesy naturalne. Wyniki jej rozległej pracy podkreślają potrzebę zrównoważonych rozwiązań w celu sprostania bieżącym wyzwaniom środowiskowym w kontekście antropocenu.




チーム Zespół
prof. Marta Mendel
Prorektor ds. umiędzynarodowienia SGGW
prof. Magdalena Vaverková
pracownik naukowy nadzorujący część merytoryczną konferencji
prof. Mohamed Kalaji
pracownik naukowy nadzorujący część merytoryczną konferencji
Katarzyna Specjalska
kierownik Biura Współpracy Międzynarodowej
Monika Dyląg-Sajór
kierownik Biura Promocji
Lidia Turska
organizacja konferencji Biuro Promocji
Paulina Siedlecka
współpraca komunikacyjna Biuro Promocji